Default welcome msg!

Начини на плащане

Плащане

До пълното заплащане на дължимата цена, Търговецът си запазва правото на собственост върху стоката, предмет на сделката. Това право на собственост преминава върху Клиента в момента на извършването на всички дължими плащания към Търговеца.

Възможни са следните три начина за заплащане:

- С кредитна или дебитна карта чрез платформата Braintree by PayPal, която осигурява изключителна сигурност при обслужване на плащания с карти Visa, Maestro, MasterCard и American Express. Клиентът трябва да въведе номер на картата, дата на валидност, 3-цифрен код за сигурност в полетата на стъпка “Информация за плащане” -> “Плащане с карта”. Сумата от картата на Клиента се удържа веднага след извършена успешна транзакция

При плащане с карта, Клиентът заплаща стойността на продуктите и доставката, в случай, че клиентът заплаща такава (за България). При плащане с карта от чужбина Клиентът трябва да се свърже с Търговеца, за да уточнят стойността на доставката, която не е включена в сайта.

Транзакционната валута при плащане с карта е Български лев (ЛВ)

Ако на сайта има и цени в други валути, освен Български лев, те са само за информативни цели и могат да не са съвсем еднакви с начислената по вашата карта сума в същата валута.

- С пощенски паричен превод, при получаване на стоката, доставена с куриерска фирма. Плащането се извършва директно на куриера, при получаване на стоката. Заплащането става в брой. При тази доставка е важно Клиентът да пази бележката издадена от куриера, която е и касова бележка за стоката, и е нужна при връщане и гаранционни претенции.

- С PayPal, като след приключване на пазаруването, бивате препрaтени към сайта на PayPal, където след влизане във вашият профил трябва да потвърдите покупката.

Възстановяване на суми във връзка с извършени плащания

- В случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на суми става чрез нареждане на обратна операция по картата в срок от около пет работни дни, в зависимост от вашата банка/карта. Това става, след като Търговецът получи обратно продукта от клиента.

- В случай, че плащането е направено с пощенски паричен превод, възстановяването на суми става, като Клиентът изпрати стоката обратно до адреса, от който я е получил и ни информира за банковата си сметка. При получаването на стоката, Търговецът ще преведе съответната сума по посочената банкова сметка. Ако продуктът е изпратен с опция за преглед и Клиентът не желае да го закупи, не заплаща на куриера стойността на продукта. Заплаща единствено обратната доставка.

- В случай, че плащането е направено с PayPal, след като търговецът получи обратно стоката, той превежда обратно парите по PayPal сметката на клиента. Възможно е Търговецът да удържи таксите, наложени от PayPal.