Име: Мария Гигова
Месторождение: София, България
В момента: Бавария, Германия
Професия: Художник, дизайнер
Образование: Национална художествена академия, София
Работи в: Powerslide

от Велислава Благоева (VERTIGO SKATES)

Запознах се с нея случайно... или не чак толкова случайно. Бях във Вертиго, когато в магазина влязоха две момичета и едно момче - свежари, усмихнати, някак превъзбудено разговаряха за нещо. Питаха я: Това ти ли си го правила? А това?.... Тя скромно казваше, Това да. Не, това не.... Стана ми любопитно, заговорихме се. Тогава разбрах коя всъщност е тя - Мария Гигова, дизайнер в Powerslide. Мина около година оттогава, поддържаме връзка единствено през фейсбук, но по-важното е, че тя се съгласи да се видим и поговорим, а аз да го споделя с вас.

В мрежата търсих информация за теб и не открих почти нищо освен официалния сайт на Мария Гигова. Коя си ти? Разкажи за това как се определяш - художник, дизайнер, работещ за една огромна преуспяваща компания в Германия...

- Здрасти, казвам се Мария, но приятелите ме наричат Марси. От София съм. Рисувам от дете, завърших училище за приложни изкуства в София, а след това - Художествената академия. Всъщност, по образование съм продуктов дизайнер, специалност Дизайн на детска среда, но по време на следването, работех в рекламна агенция и оттам се запалих по графичния. 2008- 2009 София беше пълна с мои билборди, цялостен брандинг на компания за млечни продукти, които бяха пуснати в големите вериги магазини, спечелих конкурс за календар на голяма фирма за горива, направих дизайн на ТВ студио, което беше включено години по-късно във филма Мисия Лондон и тн. От 2012 работя за PS и работата там ми доставя огромно удоволствие, защото е комбинация от продуктов и графичен дизайн.

Какво ви доведе във Вертиго онзи ден, в който се запознахме?

- Точно това , да се запознаем :)
А и знаеш ли колко е яко усещането, да създадеш нещо, далеч от вкъщи и да се прибереш да го видиш там. Все едно част от теб си е била винаги у дома....

They say that we are dreaming too big, I say this town is too small - Откраднах това от портфолиото ти. Защо напусна България? Тясно ли ти беше тук?

- Напуснах, защото обичам предизвикателствата, исках да проверя дали ще успея.
От края на 2010 живея в Германия. Когато заминах, не знаех изобщо немски, за година го понаучих и намерих работа по специалността. Не беше никак лесно, но се борих и победих. Сега, 5 години по-късно, мога спокойно да кажа,че си заслужаваше.

Разкажи ми за Powerslide. Защо точно Powerslide? Какво означава за теб работата там?

- Компанията е основана 1994 от Матиас Кнол и Стефан Гюл. Като в началото се е занимавала само с дистрибуция на продукти от и към САЩ. През 1997 създават собствен бранд - USD и добиват световна популярност в агресив сферата. Това, което винаги им е помагало страшно много, според мен, е любовта и страстта, с която правят всичко. Самият Матиас е скейтър и световен шампион. Сега вече Powerslide покрива всички сегменти в скейт индустрията - фитнес, слалом, спиид, с пазар над 67 страни в целия свят. И дори от 2012 разполагаме със собствена фабрика в Китай. Защо Powerslide? – защото това е най-яката фирма, в която имам свобода да изразя себе си чрез работата си и зная,че това се оценява.
Ако напусна Powerslide, това означава, че съм решила да се върна в България.

Какво отличава Powerslide от всички останали производители на кънки?

- Както вече споменах, ключът към успеха е да обичаш, това което правиш, както казва Матиас Обичай работата си и няма да ти се наложи да работиш и ден в живота си. Фирмата работи, за да се реализират идеи, а не само производство-печалба. Целта на Powerslide е да създава иновативни продукти,които да развиват и разнообразяват скейт спорта.
Последното доказателство за това е 3 скейта. Проектът е по идея на Матиас и се разработваше в продължение на години. Имаше много хейтъри в началото, които не вярваха в успеха и функционалността на 3 скейта.. еми.. тяхна си работа.. 3 скейт е бъдещето...

Караш ли кънки? (и тъй като знам отговора, защо и кога ще промениш това?)

- хахаха удар под кръста ....скоро, обещавам.

Anger is one letter away from danger - Това е велико! Какво те вдъхновява?

- Благодаря ти! Всичко може да ме вдъхнови- хубава дума, нещо красиво, добра постъпка. Приятелите ми казват, че съм идеалист и трябва да гледам реалистично на нещатата, а аз винаги им отогварям с въпроса -На кого е нужно?

Кой е първия продукт на PS, който направи?

- Ей тия детски кънки:

Над какво работиш сега? (ако не е тайна:))

- Спийд колекцията за 2017

Какво се случва обикновено в един делничен ден на Мария Гигова?

- Ставам от сън, нахранвам монстер Руби - моята котка, оправям се и тръгвам за работа. Първо си прочитам мейлите, правя си чай, говорим си малко глупости с колегите, след това се слагат слушалките и се започва работа. 2-3 пъти седмично имаме мийтинги и брейнстомонг и тн. Вечер се срещам с приятели на по бира или се прибирам, обичам да чета и да си сготвя нещо вкусно.

Заради кой и какво се прибираш в България?

- Прибирам се, защото ми е топло, в пряк и преносен смисъл. Прибирам се при моето семейство, което обичам страшно много и което винаги ме е подкрепяло във всичко, независимо колко трудно е било. Зимата вкъщи пред камината, а лятото - на терасата. Живеем в Княжево - това е раят на земята, хаха! И приятелите, с които не сме се виждали месеци, но когато се видим - все едно не е минал и ден.

Пожелай си нещо! Пожелай нещо на кънкьорите в България!

- Пожелавам си повече усмивки! Пожелавам им повече скейт паркове и love to skate...

Ние също ти пожелаваме много усмивки, Мария! И много вдъхновение и успех на предстоящата ти изложба!
Изложбата ще се открие на 30.01.2016 г. в Байройт, Германия, където тя участва с масла, акварели и принт. Освен това, с нетърпение очакваме следващото ѝ идване в България и, естествено, във Вертиго Скейтс.

Повече за работата на Мария Гигова, можете да откриете на личния й сайт:

http://mariagigova.wix.com/maria-design