Here are two barbarous acronyms which sometimes conceal very different realities. Even If the A.B.E.C. standard is the most common on the market and is often favored by vendors, yet it is not systematically a token of quality

By Alfathor

 

ABEC стандартът

Абревиатурата ABEC означава Annular Bearing Engineers Council (Инжинерен съвет за радиални лагери). Това е американска категоризация за качествен толеранс.Този стандарт отговаря за прецизността на сферата на сачмите в лагера. При производството на лагерите, сачмите се подбират в зависимост от тяхната точност и на тази база се определя ABEC класа.

Например, лагер с клас ABEC 1 ще има повече хлабини, отколкото ABEC 3 или ABEC 5, съответно ще е по-малко прецизен. С други думи, сачмите на лагер клас ABEC 1 ще са "по-малко" кръгли, отколкото на ABEC 3 и нагоре

 

Ограниченията на ABEC стандарта

ABEC стандартът не конкретизира качеството на използваните за изработката на лагера материали. Производителят може да вложи различни материали, без се ангажира да даде информация за тях и в същото време да маркира лагера като ABEC 7. Референтната сплав е 1OOCr6 въглеродна стомана, която остава критерий за качество, като то се контролира единствено при изработката.

От доста време, ABEC сандартът е наложен от стратегическия избор на азиатските производители, като при това не се съблюдават ISO нормите.

ISO стандартът предлага много по-високо качество във вложените материали и производствения процес

Какво представлява ISO стандарт?

Този сертификат се дава на фирмите производители от организация , следяща призводствения процес и вложените продукти. Организацията се управлява от мрежа от 146 национални института. Целта на тази организация е да следи и гарантира качеството на всеки един продукт.

 

Връзката между стандартите

    ABEC и ISO:

  • ABEC 1 = ISO 0
  • ABEC 3 = ISO 6
  • ABEC 5 = ISO 5
  • ABEC 7 = ISO 4
  • ABEC 9 = ISO 2

 

В последно време, производителите не се ограничават да индексират лагрите само с единия от двата стандарта. За удобство на клиента се изписват и двата стандарта. По този начин предлагат продукт, гарантиращ качество и по двата стандарта. Една от фирмите, прадалагащи качество и стандарт, е Twincam със своят клас лагери ILQ

 

Какво е ILQ?

Twincam може би е един от най-известните производители в скейтърските среди. Основана през 1986, фирмата стартира производството на лагери за кънки през 1990. През 2012, Twincam стартира комерсиалната марка "ILQ". Това не е стандарт, а вътрешно-фирмено наименование за продукта. Принципът "6 сачмен лагер" - по-качесвено каране.

 

В заключение

ABEC стандартът не е еталон за качество. Той е индекс за сферичното качество на сачмите, от ниско към високо: ABEC: 1, 3, 5, 7, 9… без да се взима предвид производствения процес и използваните материали. Лагер, индексиран с ISO стандарт гарантира минимум производствено качесто. Колкото до ILQ, това преди всичко е производстена марка, повече маркетингова концепция, отколкото сертификат за качество.

 

Използвани материaли: Skate bearings: ABEC and ISO standards